Apa Itu Kawan ?

Hye kOrang !

Selamat pagi Ieyra ucapkan .

pagi-pagi lagi Ieyra dah bangun and bersemangat nak updated blOg nie .
asalnye nak buat tentang kesah lain . tapi akhirnya , kesah nie jugOk yang tubiik . (kelantan speaking).

Ieyra percaya bahawa setiap orang ada bestfriend masing-masing kan ?  oke bagi Ieyra plak , Ieyra kadang-kadang tak tahu siapa best friend sendiri . (pelik tak ?)

yelah bila kita dah anggap dia tu as my best friend , but at the end ,  dia buat t**k lak kat muka kita.
sO , adakah itu best friend ?

Ieyra lagi senang kalau berkawan dengan semua orang . if Ieyra masalah sekalipun, Ieyra tak stOry kat dOrang .  sebab ?  dah serik oke !


kadang-kadang Ieyra terfikir gak , layakkah aku untuk mendapatkan seorang kawan baik ?
layakk ke ?
perasaan jadi bercelaru .  orang kata , kalau kita ada masalah, elok lah kita cari seseorang untuk kita meluahkan kan. tapi lagi elok kalau kita luahkan pada PENCIPTA kita..
lebih afdal kan ?


 jOm kita baca sedikit artikel mengenai K.A.W.A.N

1. Kawan yang ada ilmu

Bila kita berkawan dengan dia, dia sentiasa bagi ilmu dan nasihat kepada kita. Jangan kita lepaskan kawan seperti ini oke . Hargai dia kerana dia adalah seorang kawan yang baik. 

2. Kawan yang tidak ada ilmu tapi terima ilmu kita bagi.

Dia adalah seorang yang tidak berilmu tapi kita ada ilmu dan dia terima ilmu dan nasihat agama yang kita sampaikan kepada dia. Berkawanlah dengan dia kerana dengan kita memberi ilmu dan nasihat kepada dia, Insya Allah dia akan melaksanakan perintah Allah.

3. Kawan yang tidak ada ilmu dan tidak mahu menerima ilmu.

Kita mempunyai ilmu dan sentiasa nasihat kepada dia. tetapi dia tidak menerimanya dan memberikan 1001 alasan . Jangan berkawan dengan orang seperti ini kerana dia tak bagi manfaat kepada kita.

Nabi S.A.W bersabda...

"seseorang itu akan ikut siapa yang dia kawan. jika kamu berkawan dengan tukang minyak wangi dan kamu tidak mampu membeli minyak wangi itu tetapi setidak-tidaknya bau harum minyak wangi akan kena juga pada pakaian kamu DAN jika kamu berkawan dengan tukang ketuk besi, biarpun percikan api daripada ketukan tidak kena pada kamu tetapi bau asap api akan kena juga pada pakaian kamu"




rujukan : Virtual

2 comments :

Nyue said...

yunk nmpk nye kita sama2 celaru kan? hehe... knape peroblem dgn bestfriend ke?? Semua org nak ad bestfriend, konon sama2 leh berkongsi cite bagai tp sebaliknya kan...nyue ada pengalaman psl bestfriend..form 1-5 nyue berkwn rapat 3org..btw, tiap kali berjalan seorg akan tersisih...so bahagia/mesra ada ketika merana..rapat sgt rapat tp nyue xpernah bercerita itu ini dgn yg berdua ni...nyue lebih suka bercerita dgn yg kwn biasa2 je...realiti...

ieyra said...

yupp .. secara realitinye .. ieyra pon macam tu gak . tak citer pon best friend sendiri . hihihi .. sng percaya kan org lain ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Jejak Anda Disini