Perasaan Takut

Hye bloggers !

*dari google



Kali nie Ieyra nak share tentang Asal Usul Takut.

Setiap orang ada mengalami perasaan takut dalam dalam diri masing-II . bOhong lah kalau seseorang itu takde perasaan takut or gabra or apa-II yang sama waktu dengan nya .  Oke  . ini adalah sedikit sebanyak definisi tentang asal usul perasaan takut nie :

takut bersifat mental disebabkan oleh kita punya aturan atau keyakinan yang harus dipenuhi, kalau tidak kita akan merasa gagal. Perasan ini boleh muncul adalah dari persekitaran kita sendiri atau lebih kepada desakan keluarga . Sebagai contoh, apabila kita tidak dapat mencapai satu cita-cita dan kita akan merasa takut dengan pandangan orang lain.
Secara irOni nya, ketakutan yang cuma anggapan ini boleh menjadi kenyataan ketika kita asyik memikirkannya. Apabila kita khuatir dalam sesuatu perkara, cepat atau lambat perkara tersebut akan betul-II terjadi.

Dalam mengalami perasaan takut ini, kita boleh mengatasi nya dengan hanya tiga langkah sahaja :

PERTAMA :
 Ubahlah fokus kOrang dari takut menjadi cinta, dari khuatir menjadi opitimis. Sedari bahawa takut itu tidak lebih dari sekadar illusi yang belum tentu terjadi. Cintai apa saja yang kOrang lakukan dengan sepenuh hati. Dengan kata lain yakin kepada diri sendiri. Ini kerana hanya diri kOrang saja tahu apa yang terbaik buat diri kOrang.

KEDUA :

 Apabila bangun pagi, cuba berkomunikasi dengan diri sendiri. Tanyakan pada diri kOrang sendiri setiap kali kOrang rasa kurang yakin terhadap sesuatu perkara, Contoh : " adakah kurang yakin ini membawa kepada kebaikan atau hanya menyusahkan diri saja ? ". Katakan kepada diri kOrang yang Korang mencintai diri sendiri dengan seadanya. Tidak ada seorang pun di dunia ini yang menentukan kebahagiaan kOrang kecuali diri kornag sendiri. Bukan orang tua, bos dan bukan juga pasangan korang.

KETIGA :

 Koang mestilah berlatih untuk berhenti berfikir tentang masa depan dan habiskan waktu anda sebanyak mungkin pada masa sekarang. Maksudnya : pemikiran korang dan badan korang mestilah sinonim. Bukannya badan kat sini tapi pemikiran kOrang .. nunnn... jauh entah ke mana. Perasaan takut, khuatir korang tu akan terjadi apabila korang terlalu memikirkan sesuatu di masa hadapan yang belum tentu terjadi. 


Semoga korang dapat mengatasi perasaan takut korang tu dengan mengikuti langkah-langkah tersebut.






3rd Giveaway by Syafiqah Hashim



Ucapan : semoga ieyra jadi peserta yang bertuah . huhuhu ~

Tag :
 Lyn


Jom Berkenalan Dengan Bulan Rejab

Bulan Rejab mengikut perspektif Al-Quran dan As-Sunnah


Pengenalan


1. Rejab ertinya " Mulia". Bulan Rejab adalah bulan mulia. Ia diberi nama sedemikian kerana bangsa Arab dahulu sangat memuliakan bulan ini dengan 4 cara iaitu :



  • Tangal 1hb Rejab mereka menyembelih anak unta sebagai Qurban.
  • Tanggal 1hb Rejab mereka akan membuka pintu Ka'abah siang dan malam agar dapat beribadah dengan sepuasnya.
  • Tanggal 10hb Rejab mereka kembali menyembelih Qurban tetapi tidak lagi anak unta. Amalan ini telah dibatalkan setelah datangya Islam.
  • Bulan diharamkan berperang, setelah datangnya Islam amalan ini juga telah dibatalkan.

2. Tanggal 27hb Rejab berlakunya peristiwa penting dalam kehidupan Rasulullah SAW iaitu Isra' dan Mi'raj. Terdapat khilaf di kalangan ulama' mengenai tarikh sebenar berlakunya peristiwa ini tetapi jumhur ulama  bersepakat menerima ia berlaku pada 27hb Rejab. Tarikh berlakunya Isra' dan Mi'raj tidaklah penting tetapi umat Islam wajib meyakini bahawa peristiwa ini benar-benar berlaku ke atas tubuh mulia Rasulullah SAW berdasarkan dalil qatie dari Al-Quran dan hadis-hadis sahih.

3.  Pada bulan ini  juga berlakunya peperangan Tabuk pada tahun 9 Hijrah iaitu peperangan terakhir yang disaksikan oleh Rasulllah SAW.



Itulah info sedikit sebanyak yang Ieyra dapat kongsikan bersama korang semua .  Semoga di bulan mulia ini kita dapat tingkat kan ibadah kita bersama . 

Wallahualammmm....


kredit to : www.islah.edu.my

Sign Up Twitter !

Salam bloggers !


Hari nie ieyra nak share sOmething .  zaman sekarang nie , dunia makin maju . zaman laman sosial pon makin meningkat .
Ieyra baru je sign up Twitter . So , menda nie perkara baru .. banyak perkara yang ieyra perlu belajar and perlu banyak bertanya dengan orang lain .
Sama juga masa ieyra start ber-blOg nie . Mula-II dulu, satu menda pOn tak reti. hahahaha ~  zerO .
Berkat dari tunjuk ajar dari pakar-II sekalin , akhirnya ieyra reti gak lah cmne adat ber-blog neyh .

oke ~ kepada sesiapa yang sudi , follOw lha ea twitter ieyra neyh . >> Ieyra Mat Nasir

Ieyra masih baru lagi dalam twitter , hOpefully, kOrang semua boleh lah beri tunjuk ajar kar ieyra ea .


oke ! check it out .

Tuah ayam nampak kat kaki , tuah manusia takde siapa yang tahu

orang kata , Tuah ayam nampak kat kaki , tuah manusia takde siapa yang tahu .
*psst ~~~ ayam keluar daaa~~

haaa ~~ macam tulah yang ieyra hadapi sekarang neyh ,, 

Pagi tadi ada orang anta barang . tup-II . . . barang tu atas nama ieyra .

rupa-II nya hadiah dari blogger neyh jugak . Thanks sangat-II kat kak Eyfa ...


Thanks sebab bagi hadiah tu , ieyra tak nak publish kat sini sebab ieyra nak ieyra sorang je tahu hadiah pe yang kak Eyfa bagi ...


argghhh ~ tak terkata sebenarnya ieyra neyh .. teruja sangat-II ..

better ieyra stOp sini dulu . 
huhuhu .




oke papai ~~





Segmen Doodle Part 1

Hye u'olls ! ieyra jOin segmen doodle dri apit lha ~

Jom lah jOin .
Klik banner kalau nak jOin oke .








Nama : Ieyra
Warna Baju : Kuning
Warna Seluar : Putih


Insan Bertuah :






oke siap .






Segmen Birthday Of This Month


Memandang kan tarikh lahir ieyra jatuh pada bulan neyh .. sO , ieyra nak jOin lah segmen neyh .
manalah tahu boleh menang ke nanti...

Tarikh Lahir  : 10 Mei .

dah lepas pOn . huhuhu .
tapi kalau dapat hadiah , oke gak tu ...

peace <3



Bertukar Wajah

Assalamualaikummmm....


ehh -II ada rasa pelik tak ? hee ~

ieyra dah tukar wajah baru lah . opppss ! bukan rupa ieyra tapi blOg kesayangan ieyra neyh .
ada kucing lagi tu ~~

lalalalala~

walau apa pun ieyra akan tetap merindui wajah blog yang lama . thanks to Myra sebab sudi terima untuk edit blOg ieyra neyh . hihihi



apa-II pon ieyra mengharapkan kOmen-II yang membangun dari blOggers sekalian. oke .


wassalammm....

Mengukir Kenangan di Pulau Redang


Assalamualaikummmm ...


sudah sekian lama ieyra tak sentuh blOg nie . sibuk je memanjangkan .
wahhh~~~
ari nie bpe hari bulan ea ??

10 Mei kan ?? hehehe
Korang-II , nak hadiah boleh tak ?
huhuhuhu

okelah nak story sikit neyh ..
baru-II nie ieyra pergi bercuti dengan staf-II lain kat Pulau Redang.

memang best lah . kepada sesiapa yang tak pernah sampai lagi , jOm lah pegi.
best sangat taO .

Ieyra nak kongsi sikit gambar-II masa ieyra kat sana aritu...


~gambar pertama kat Jet Merang ~


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
~kami nak ber-snorkeling !! yepeeee ! ~~
ehem-II pasan tak kawan ieyra yg rambut pendek tu , psssttt !! dye mabuk laut tu . cian kat dye..


-
-
-
-
-
-
-
-


~ amacam ??? hehehe ~  
baru abeh snorkeling tu...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
hee~ bergambOr dulu sebelum nak balik pahang ~~~`
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ada gaya tengah tunggu sOmeone tak ?
ngeee~~~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 ~apa pendapat kOrang ? cantik kan ? ~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
~ peace ~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

~ nie lah staf-staf yang jOin g Pulau Redang tu~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
akhir sekali ~~~~

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

~selamat tinggal Redang Mutiara~




wassalammm...


on vacation

hye-II blOggers !

ieyra pergi bercuti kejap untuk beberapa hari nie . memandangkan ieyra selalu sibuk je , sO, ieyra nak pergi bercuti pulak . 
hihihihi~~~






tunggu kepulangan ku nanti ea .

kepada  Nyue & K.Eyfa miss u a lOts .



wassalam....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Jejak Anda Disini