4 Lelaki Yang Ditarik Ke Neraka


Hari ini cik ieyra nak kOngsi sOmething kat kOrang semua .
maybe bagi sesetengah orang dah tahu pasal nie . tapi cik ieyra share nie sebagai pengetahuan dan juga peringatan untuk kita semua .

jOm bace :

Pertama: Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.


Kedua: Suaminya
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri.. walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga: Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM.. tunggulah tarikan adiknya di akhirat.Keempat: Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak.. nantikan tarikan ibunya.
Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat…maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidak silap firman ALLAH S.W.T.:-
“Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahli kamu dari api neraka, di mana bahan pembakarnya ialah manusia dan batu-batu..”
Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda, abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda…kesiankanlah mereka dan diri kamu sendiri.. jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan ikhlas..
Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik.. oleh mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA.. semua kaum muslim masuk syurga.. janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.
didik lah ahli keluarga dengan akhlak yang mulia dan  terpuji .


sumber dari :   MyIbrah

wassalam. .4 comments :

nadia arrumaisha said...

dan sebagai wanita, kita harus sentiasa beringat utk lelaki2 yg kita sayangi...

❤ cik ieYra ❤ said...

betul tu . jgn sampai leka dan lalai dengan kemewahan yg kita ada .sbb kekayaan itu semuanya hak milik Allah .

Firdaus® said...

nice entry..sangat berguna..smoga jadikan pengajaran dan panduan untuk masa hadapan..urghh..lelaki..susah juga..huuu =)

btw do follow my blog ye~

❤ cik ieYra ❤ said...

@Firdaus : yeah . kadang2 2 ada yg rse jdi lkki lgi sng berbanding perempuan . tapi kita tak sedar yg jdi llki pon susa jgu .
btw thanks sbb follow sy .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Jejak Anda Disini