..::selamat berpraktikal cik ieyra::..


selamat petang buat teman-teman cik ieyra sekalian. 
entah apa kes cik ieyra tiba-tiba je nak updated belOg petang-petang macam nie. 

mungkin nie kes bOsan tahap gile dah nie . 
huhuhuhu .

sedap tak sedar sudah minggu kedua cik ieyra praktikal kat Jaz Holiday Services nie .
 
setiap orang ada pengalaman masing-masingkan .bezanya , serOnOk atau tak serOnOk je .
macam tu juga dengan cik ieyra nie .
 staf-staf kat sini semuanya baik0baik and and spOrting habessss !!!!
 fun sangat duduk sini . tapi kadangkala tu , kalau tade keje , agak bOsan juga lha . . 
macam sekarang nie . 
 
tak pasal-pasal cik ieyra buat keje part time meng-updated belOg yang tak berapa nak chOmel nie .
hihihihi .
memandangkan cik ieyra tengah berparaktikal sekarang ni , cik ieyra stay kat rumah sendiri je. jimat kOs dari sewa rumah . harga pOn mahal . tapi kalau berulang dari rumah nie , just parOk minyak je la .
hehehe
adat lah tu kan . .

sebenarnya praktikal nie bagus sangat sebab ia membuatkan kita berada di situasi ditempat kerja yang sebenar. kena selalu punctual. tapi cik ieyra tak kesah pOn.

oke , buat kawan-kawan cik ieyra yang sedang praktikal kat luar sana tu , cik ieyra ucapkan selamat berpraktikal dan selamat menempuh hari pekerjaan.

wassalam . . 




..::: semestar baru :::...

wahh ! sedar tak sedar cik suda pOn masuk sem4 . 
cik ieyra baru je dapat  keputusan  exam last sem . alhamdulillah . sO impressive .
cik ieyra rasa bersyukur sangat sebab ni lah kali pertama cik ieyra dapat pOinter yang paling tinggi .

sekarang bermulalah semestar baru di mana cik ieyra kena pergi mengikuti latihan industri . 

lama lah juga cik ieyra kena pergi LI . lebih kurang 6 bulan . haaaa . lama kan . .

mula- mula cik ieyra sampai kat baru nie , cik ieyra rasa janggal sangat . ye la kan  , cik ieyra bukan nye ada pengalaman kerja lagi . ni lah first cik ieyra kena duduk kat ofis . 
lain benar rasanya kan .  
tapi , agak bOring juga la praktikal kat sini . takde keja nak kena buat . semuanya dah beres .
pelanggan pun tak ramai yang datang .
huhuhuhu .

walau apa apa pun , cik ieyra kena berusaha kuat biar dapat markah banyak nanti .

wassalam . . . 

...:: aduhai kawan fahamilah hatiku ::...

maybe true what people always said that true friendship always make us hurt and pain .
i agree fOr this statement because i also feel this pain . 
sOmetimes i just want tO run away frOm any prOblem . 

and yOu ! did yOu knOw i sO tired fOr yOu .
saya penat sangat nak melayan karenah awak yang mengada-ngada tak bertempat tu .
awak pernah terfikir tak yang saya selalu terasa dan sakit hati dengan awak??

adakah awak tahu sebab apa saya selalu diam ?? sebab saya sayang awak . saya tak nak marah awak depan kawan-kawan sebab saya tak nak awak malu . 

bila awak dengan orang lain , awak selalu bercakap lembut dengan diOrang . tapi dengan saya ???
awak bentk-bentak saya umpama saya nie takde perasaan .

awak . .  saya ni manusia biasa juga tahu . . tahu erti sakit dan terasa . awak selalu buat saya nie macam hamba awak kan ?? bOleh di suruh-suruh dan boleh di  marah-marah . tapi , saya sentiasa sabar dengan awak . saya tak nak marah-marah awak . saya kuatkan iman dan semangat saya supaya saya boleh lebih bersabar dengan awak .

awak nak tahu . .  saya dah tak terlarat nak hadapi semua nie . zahir dan batin saya sakit tahu . sakit sangat . .
hati saya yang paling saya kesian awak . kesian kat dia , sebab selalu jadi mngs keaadan .

awak pernah fikir tak kalau awak di tempat saya ??

awak . .  tOlOng la ea . . . cuba untuk fahami hati dan perasaan saya . saya tak nak hubungan kita putus hanya sebab masalah yang sekecil kumn nie .

harap awak faham ea .

i lOve my friends . . . 

wassalam .

..::: pesanan untuk awak ! :::..


apa khabar awak yang nun jauh di sana . saya berharap sangat yang awak berada dalam keadaan yang sihat sejahtera . awak . . lama saya tak nampak awak . . saya rindu tahu nak tengOk muka  awak yang cute tu .

awak kata nak ajak saya keluar ?? tapi bila ?? lama tahu saya tunggu panggilan dari awak . saya tahu awak sibuk . tapi ,,  takkan tak de masa langsung untuk saya ??

tak lama lagi saya dah start cuti . saya harap awak ada masa untuk saya . saya rindu sangat nak keluar dengan awak macam dulu-dulu . .

awak nie kan  . tak kesian langsung kat saya tahu . bukan lama pOn saya pinjam awak tu . cukOp la walau sehari pOn. . 

..::: 35 Petua Pelajar Cemerlang dari Dr Fadzilah Kamsah :::..


Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:
  1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
  2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
    • kita ingat 10% apa yang dibaca
    • kita ingat 20% apa yang didengar
    • kita ingat 50% apa yang didengar & dilihat
    • kita ingat 70% apa yang dicakapkan
    • kita ingat 90% setelah dipraktikkan
  3. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
  4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
    ...Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya....
  5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
    • pastikan cahaya adalah terang
    • kurangkan gangguan bunyi
    • tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
    • tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
    • kerusi dan meja menghadap kiblat
    • jangan lupa untuk senyum
  6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
  7. Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
  8. Tahu teknik merangsang memori:
    • memasukkan maklumat dalam memori (registration)
    • menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
    • mengingat kembali (recall)
    • menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
  9. Sentiasa awal dan mendahului:
    • persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
    • pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
    • belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
    • untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
  10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
  11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
    • duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
    • memberikan tumpuan sepanuhnya
    • menggunakan jari telunjuk untuk membaca
    • menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
  12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
  13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
  14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
  15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
  16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
  17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
  18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
  19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
  20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
  21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
  22. Tahu petua mengulang kaji:
    • cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
    • siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
    • duduk tegak dikerusi yang selesa
    • baca doa penerang hati
    • baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
    • fikir dan ingat kembali isi utama
    • catat/lakar
    • semak semula ketepatan maklumat
    • ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
    • buat rumusan
    • jawab soalan
    • tampal maklumat yang rumit di dinding
    • baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
  23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
  24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
    • jangan makan kepala ikan
    • jangan makan organ dalaman
    • jangan minum semasa makan
    • jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
    • jangan melihat kemaluan
    • banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
    • banyakkan makan kismis, kurma dan madu
    • banyakkan makan kekacang
    • pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
    • jangan makan sehingga terlalu kenyang
    • jangan kencing berdiri
  25. Tahu kemahiran mengingat:
    • tampal nota-nota penting di dinding
    • tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
    • gunakan kaedah akronim
    • reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
    • pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
  26. Cekap mengatur jadual belajar:
    • mempunyai jadual belajar
    • patuh kepada jadual
    • buat jadual yang boleh diikuti
  27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
  28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
  29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
  30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
  31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
  32. Pelbagaikan tempat belajar.
  33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
  34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
  35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
    • taat kepada Allah
    • mendirikan sembahyang
    • menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
    • hormati & sayangi guru
    • bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
    • suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
    • membantu rakan yang memerlukan
    • berdoa dan bersyukur kepada Allah
    • sentiasa bertawakal
    • mahir dalam setiap mata pelajaran
Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :)

..::: aduhai hati :::...


pe khabar warga blOgger sekalian . sudah sekian lama cik ieyra tak jenguk-jenguk belOg cik ieyra neyh . lihat lha , berhabuk da pOn . hehehe .
entry kali nie , cik ieyra bukan stOry pasal belOg yang dah berhabuk nie , tapi nak cerita pasal hati dan perasaan seOrang perempuan .(cik ieyra lah tue)

bermulalah ceritanya . . . 

cik ieyra sebenarnya baru saja break off nan bf . sedih , gembira , terluka , hampa , teruja semuanya ada kat cik ieyra nie . atas alasan pe kami putus ? sebab cik ieyra sudah tak bOleh nak terima dia lagi . cik ieyra bukannya curang dengan dia , cuma cik ieyra rasa dia bukanlah pasangan yang sesuai dengan dia .

kawan cik ada tanya :
questiOn : kOe tak sedih ke minta putus dengan dia tu ??
answer : mungkin ini adalah jalan yang terbaik buat kami . aq dah tak bOleh nak terima dia . mungkin jOdOh kami hanya sampai sini sahaja .

bertarikh 1 nOvember 2011 , bermulalah kehidupan cik ieyra dengan status single . mungkin sesetengah orang kata cik ieyra nie tak hargai dia langsung , tapi bagi cik ieyra , cik ieyra ada sebab tersendiri dan sebab tu sangat kukuh . bak kata orang tua-tua : terlajak perahu bOleh di undur , terlajak perbuatan , menyesal seumur hidup .

ada seOrang kawan cik ieyra puji dengan tindakan cik ieyra tu sebab nye , Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah terlebih dahulu supaya kita mengambil iktibar dengan perkara yang sudah lepas .
 
dan sekarang cik ieyra redha dengan ketentuan-Nya . mungkin ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku nie . apa-apa pOn , hidup mesti diterusakan . betOl tak ??

 lastly , dOakan cik ieyra bOleh jawab exam LAW ea . 
dOakan yang cik ieyra bOleh buat yang terbaik .

wassalam . . 

..::festival kesenian Islam di PSMZA Dungun::..


hye sume ! ary neyh cik ieyra na share new entry k . haa . da bace tajuk pOn da taO kn ? cik ieyra nak stOry mOry sal festival yang cik pegi pada 13/09 - 14/09/2011 .

wOw ! agak serOnOk lah . bOleh timba macam2 pengalaman baru taO .
cik ieyra ad letak beberapa gambar cik ieyra masa cik kt PSMZA tu .

jp ea .
-
-
-
-

lOading . . . . 
-
-
-
-
-
-
-
-



neyh antara gambar cik ieyra dengan team nasyid .

 
ada lagi taO . jp ea .
-
-
-
-
-
-
-
-
still lOading . . 

-
-
-
-
-
-
-

neyh pula, gambar cik ieyra dengan budak azan . oppss ! bukan pakwe or skandal cik ieyra k .
huhuhu
cantek ta cik ieyra pakai jubah ? (muka perasan da keluar pOn)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
neyh pula , gambar team nasyid Al- Aswad .
tengah giat berlatih sebelum masuk bertanding . tapi sayang . tak menang pOn . tapi kira oke lah sebab dapat nOmbOr 4 . sikit je lagi na dapat hadiah tu . huhuhu


and fOr the last , enjOy giler gi sana with kOwg sume . sume kenangan yang ada , cik ieyra akan sematkan dalam memOry sampai bila-bila taO .walaupOn team pOli cik ieyra hanya menang satu piala jerx , tapi , tu sume tak berapa berbalOi jika nak dibandingkan dengan pengalaman yang kita dapat masa pegi tempat tersebut .


oppss ! kOwg tak nak tanya ke cik ieyra menang ke tak masa pegi festival 2 . 
alhamdulillah . . .  cik ieyra dapat nOmbOr 2 dalam pertandingan syair . dalam BAHASA ARAB tu .
huhuhu
oke lah . cik ieyra stOp sampai sini dulu ea .
kalau ada cerita baru lagi , cik ieyra stOry kt kOwg g k .

-
-
-
-
wassalam . .





..::kiss depan orang ramai? eeiii .ta malu ke ? ::..


haa . kes cik ieyra merepek malam nie . malam nie cik ieyra nak share sikit pasal orang yang tak tahu malu .

kOrang taO pe 2 kissing ? mustahilkan if kOrang tak tahu .  baru-baru nie cik ieyra and member-member pegi air terjun . then .tiba-tiba kteOwg nampak  cOuple nie nga syOk kissing .


at least lw na uat cmtu pOn . be respect kt orang lain k ! jangan buat depan orang ramai .
kteOwg lak yang jadi malu nye bila tengOk camtu .

fOr the last , cik ieyra nak pesan satu je . hOrmatilah orang di sekililing anda k . jangan nak bagi kteOwg dOsa kering pula .


wassalam . .



..:: disini bermulanya ::..



apa kabar warge belOg sekalian ! wah . dah lama cik ieyra tak usik belOg nie . tengOk lah . dah berdebu pOn .
huhuhu

apa cerita tentang raya kOrang sume ? mesti best kan .  cik ieyra sedih lah sebab tahun nie beraya kejap sangat .

nak pergi ziarah kawan - kawan pOn , pergi mana yang sempat je . sOe lah mana  umah yang cik ieyra tak sempat nak pergi . insya Allah , next year  mybe cik ieyra pergi kOt .



 . selamat malam semua !  
entah pe kes cik ieyra rasa macam nak create entry baru pula malam neyh  .

lama dah kan cik ieyra tak berstOry with kOrang tentang kehidupan cik ieyra kt tempat belaja cik ieyra .  tadi cik ber-ym dengan kawan sekolah cik ieyra . dye macam tahu-tahu je yang cik memerlukan seseorang untuk cik ieyra luahkan perasaan  .  urmm  .  cik ieyra tak tahu lah nak mulakan dari mana . terlalu banyak cabang ayat nak keluar nie .

cuba kOrang dengar betOl-betOl lagu yang cik ieyra letak nie . cuba paham betOl-betOl lirik lagu dye . syahdu sangat . pertama kali cik ieyra dengar , terOs cik ieyra jatuh hati tahu  .  istimewa sangat lagu neyh  . mungkin tajuk lagu dye amat bermakna kOt .

klik READ MORE k ! ( ad kt bwh 2 )

5 TaNdA AnDa MaSiH LaGi TiDaK BoLeH MeLuPaKaN BeKaS KeKaSiH



entry kali nie cik ieyra nak share sikit pasal tajOk kt atas 2 . huhuhuhu . sO , if ada sape2 yg terasa tu , cik ieyra mintak maaf banyak-banyak ea .tak bermaksud nak kenakan kOrang pOn , cik ieyra just nak share sedikit maklumat . sO , CHILL k !

a) anda berkeras dan berusaha bersungguh-sungguh untuk menawan hatinya semula . jelas sekali anda tidak dapt menerima hakikat bahawa bekas kekasih anda tidak menyintai anda lagi . 

 
b) setiap kali telefon berdering , setiap kali itulah anda berharap dia yang memanggil . sudah ! mulakan hidup yang baru . si dia juga sudah gembira bersama teman yang lain . jangan lagi berharap si dia akan menghubungi anda lagi .  


c) anda terlalu memikirkan tentang si dia yang sudah pergi , setiap hari , setiap masa . LUPAKANlah orang yang tak sudi . sudah tiba masanya anda memikirkan tentang masa depan emosi anda yang bercelaru itu . usah fikirkan dia lagi kerana sejak perhubungan anda berdua putus , si dia tak pernah sekali pun memikirkan tentang anda !  


d) anda tak henti-henti bercakap mengenai bekas kekasih anda , tidak kiralah . . yang baik atau yang buruk tentang perangai dan perihal si dia . kasihanilah orang yang terpaksa mendengar cerita basi anda itu ! jangan jadikan bekas kekasih anda sebagai topik perbualan . 
 

e) surat , hadiah , nota , sms , gambar . . mengingatkan anda memori bersama si dia . bagi insan yang lemah emosi seperti anda , jangan simpan lagi apa-apa sahaja benda yang boleh mengingatkan anda kepadanya . sebaik-baiknya , simpan semua surat , gambar atau hadiah pemberiannya ke dalam kotak dan sorok jauh-jauh !

..::: aduhai langit dengarlah keluhanku :::...

Aku mengintai langit…
Tiap masa, tiap waktu
Tiap ketika dan tiap detik
Tanpa menghiraukan
Apa yang terjadi disekelilingku
Kerna langit
Sahabatku yang paling setia
Setia mendengar setiap keluhan
Yang memenuhi setiap inci ruangan hatiku

Aku mengintai langit…
Kerna langit sumber aspirasiku
Yang mampu memberiku kekuatan
Saat aku jatuh dalam kelemahan
Bulan, bintang, awan dan mentari
Adalah pemangkin semangatku
Kerna mereka sentiasa tabah walau apa
Dugaan menimpa

Aku mengintai langit…
Tika ku merindui sesuatu
Sesuatu yang amat bermakna dalam hidupku
Laksana sang pelangi
Yang mewarnai langit cerah kebiruan
Yang bisa ku kongsikan…
Bersama bulan yang menerangi kegelapan malam
Yang bisa ku kongsikan…
Bersama bintang-bintang penyeri cahaya bulan
Yang bisa ku kongsikan…
Bersama awan yang berarak memayungi bumi
Dan
Yang bisa ku kongsikan…
Bersama sinaran mentari yang menyinar terang

Aku mengintai langit…
Dikala aku dilukakan penuh kepiluan
Dengan sebilah belati tajam
Yang tidak mengenal mangsanya
Yang menghiris hatiku penuh kekejaman
Saat ku dalam kedukaan di sungai kehampaan

natiOnal institute of occupatiOnal safety and health (NIOSH)

Vision 
To be the Leading Centre of Excellence in Occupational Safety and Health. 


Mission
To be the preferred partner in enhancing Occupational Safety & Health 


NIOSH Background 


December 1, 1992 marked a new era in the promotion of Occupational Safety and Health in Malaysia. On this day the National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH) was launched, after careful preparation and commitment from all parties to improve the safety and health of workers at the workplace in Malaysia. In the words of the Minister of Human Resources, Malaysia, NIOSH would be a "critical catalyst" in the promotion of occupational safety and health that would also serve as the "backbone" to create a "self-regulating occupational safety and health culture" in Malaysia.
NIOSH was established on 24 June 1992 as a Company Limited by Guarantee, under the Malaysian Companies Act, 1965. As a company, NIOSH is expected to operate efficiently and with minimal administrative bureaucracy. The NIOSH Board of Directors comprises of 15 Board members, ten of which are appointed by the Government while the remaining are elected by NIOSH members during the Annual General Meeting (AGM). This makes NIOSH different from similar institutions in other countries. NIOSH was set up with a RM1 million Launching Grant from the Government and a further RM50 million Endowment Fund (RM40 million from the Social Security Organization (SOCSO) of Malaysia and a further RM 10 million from the Malaysian Government), which will be invested, and the return of investment will be used to partly finance the operation of NIOSH. 


NIOSH Corporate Values

  1. Professional & Personal Integrity - NIOSH expects loyalty and honesty from its staff and service providers from the aspects of moral principals.
  2. Honesty - Interaction must be free from falsehood, prelence and deceit.
  3. Commitment - All NIOSH staff members must illustrate their commitment at the maximum level.
  4. Transparency --Work-related procedures and systems must be transparent to eliminate vested interest.
  5. Technical Expertise - All NIOSH staff members must illustrate comprehensive technical knowledge.
  6. Quality - All products and services associated with NIOSH must be of the highest quality.
  7. Human Resource Development - NIOSH promotes continuous human resource development to improve personal capability.
  8. Teamwork - All staff members display high commitment by ensuring the objective of teamwork is achived.
  9. Leadership - All staff members display excellent leadership qualities/levels.
  10. Communication - All staff members must constantlypractise effective communication.


..::: wOrds fOr tOday :::..

; assalamualaikum w.b.t tOk sume pembaca belOg setia cik ieyra neyh . time kaseh bebanyak lha sbb sudi membaca belOg yang tak seberape neyh .

. , na create tentang pe ea  . urmm .  . cmnie lha , cik ieyra stOry sal study cik ieyra ea . , sejak cik ieyra masuk sem neyh , (rahsia ea sem bpe skunx ) huhuhu .  terlalu banyak keje yang cik ieyra kena buat  . sampai ta cukup tangan taO . apa kata kOrang tOlOng cik ieyra ea . hehehe . =)

 , . ! banyak presentatiOn yang cik ieyra kena siapkan  . lepas satu- satu presentatiOn . aisshh . penad taO .
   LAW , SOFT SKILLS , OSH  n byk g lha . . tapi , nak tak nak , cik ieyra kena buat juga . ye lha kan , tOk masa depan garx kn ?  huhuhu . tak lama lagi cik ieyra kena pegi kat satu tempat nie . lama garx taO .(6 mOnth) . wOw ! pe yang cik ieyra uat kat sana ea ? hihihi . tu secret lha ea . tunggu lha entry yang seterusnye t . klik READ MORE >> ( ad bwh LIKE on facebOok 2)


..::: bulan ramadhan :::..

 , . ! , . bulan ramadhan kembali menghampiri kita lagi .  sebagai umat Islam  , sudah jadi kewajipan kepada kita menjalani ibadah puasa . .

 , ,  ! cik ieyra harap tahun nie , dapat menjalani ibadah puasa dengan sebaiknya . . tiada berlaku sebarang masalah .  . 

sejak akhir - akhir nie , cik ieyra rasa cam bad mOod jerx .  mybe nak datang bulan kOt . . oOpss !!
  huhuhuhu . . 

 . . ! . ., or maybe bukan nak datang bulan kOt , mungkin  masalah banyak sangat kOt . . (!) ., 

please klik READ MORE K (!) , ,   ada kat bawah 2 , cri taO . . 

..:::when i feel sOmething:::...

     , . ! halo everyOne ,  tOday i feel want tO speak nO americanO  .. hehehe . . just kidding . .

i dOnt knOw why , i feel want tO create new pOst in english , , mybe after english claasses tOday , my tOngue feel want tO speak english . .even , my english nOt really gOod , but , i'll make sure that i'll imprOve my weakness . .
 
   , , . ! i'm sO sOrry if my english is nOt very gOod and yOu all dOnt understand what i create tOday . (i guess),

, . !  actually i already making brOken english . . (huhuhu) . . ! , . fOr my belOved teacher and lecturer i'm sOrry because nOt used yOur teaching carefully . .but , its nOt mean i dOnt like yOur teaching . .
 . . !! let cOntinue n click READ MORE>> (nOt here but belOw this pOst )


..:::sOmething tO say tOday:::..

  , . ! halOo sUme , , dOh lmE cik ieYra ta memBebeL kat belOg cik ieyRa yang chUmil nie . .
                                 . . .  hehehehe . . . . .. (senGih sOwang2 da)
                       ! , . . windu taO na bukAk belOg neYh . . !!
, , ,  maaf lHa , , tHis week cik ieYra  busY cket .  . aishh . . peNad tOl lha bab2 piNdah uMa neyh . . .
dah macam teMpat cik ieYra neOx taO ta . . daripada yg mahal , sampai lha yg paling murah sekaLi  . .
                        hihihihi . .
,  ,  banYak sebenaRnye cik ieYrA nak memBebel neyh , , tapi ,  ta taO nak mulekan dari mane . . banyak sangat cerita yang kua nye . . huhuhu . .
        . .  apa-apa pOn , , cik ieYra winDu sangat nak karAng belOg panjang-panjag . . tapi ,  masalah nye , idea tak banyak kua . . haaa . .  macam neyh  lha .  cik ieyra nak membebel pasal uma sewa lha ary neyh . .
kOwg tengOk kt READ MORE>> . . nampak tak kat bawah tu ?? klik taO . byk lagi cte kt c2 . .

..::: PAK LANG KAWTIMM :::..

      ! selamat beRtemU keMbaLi ke belOg cik ieYra yg chUmil neyh !
                                        HEHEHEHEHE
                                 . . .    peRasaN sUda  . . .

                         ! , liHat pictuRe kat bAwah nie ,
                      ade picture mY fuTure hUsband ( muke perasan )
                                                                    , , . . hehehe , , , .. .

         !! . ,  if na taO nAn lbEyh laNjut , , kne lha klik READ MORE k  !!!

wassup . .

ari neyh cik ieyra kena pergi daftar yuran pengajian kt politek . .  .2 bulan cik ieyra tak jejakkan kaki kat politek tu . . macam-macam dah berubah tahu . . walaupun politek tu hanya sekangkang kera , tapi cik ieyra tetap seronok belajar kat situ . .kita sebagai manusia biasa mesti bersyukur dengan apa yang ada . . haaa  . . ada lagi satu , ,.rumah sewa cik ieyra dah bertambah ahli . . bagus tol dapat tambah ahli sebab dapat jimat kan duit belanja . .huhuhu . . bagus kan ???

::penad::

urmmm . .  perjalanan saya dari pahang ke terengganu memakan masa selama 6 jam . . tu belum di campurkan lagi dengan perjalanan dari kuala terengganu ke kuala berang pula . . huh !! sungguh memenatkan . .sejak cik ieyra ada kt k0be nie , macam-macam dah berubah . . hihihihi . . al maklum lah , da 2 bulan cik ieyra tinggalkan terengganu nie . .cik ieyra harap sem kali nie banyak mendatangkan tuah pada cik ieyra . . tak nak jadi macam sem lepas . . banyak sakit hati dari haapy tahu . . huhuhu . .oke lha , , cik ieyra stop kat sini dulu ea . . nanti kalau cik ieyra ada idea nak berceloteh , cik ieyra datang balik kt cnie . . huhuhu . .wassalam .

KAW TIM !!!

Assalamualaikum . .
Aku kini kembali mengisi ruang yang sudah lama tidak ku jenguk ini . .memandangkan aku kini berada di kampung halamanku , memang sukar bagi ku untuk menjunguk-jenguk ruangan ini selalu . .
Terlalu banyak untuk aku kongsikan bersama-sama dengan pembaca ruangan ini . .hinggakan aku sendiri pun tidak mengetahui yang mana satu yang harus aku mulai terlebih dahulu . .mungkin aku patut bercerita kan tentang kenangan manis ku bersama-sama dengan saudara mara ku atau aku patut ceritakan perkembangan aku yang terbaru ?? yang mana satu harus aku ceritakan . .

jika aku jatuh cinta

Ya Allah…
Jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu,
agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu

Ya Allah…
Jika aku jatuh hati,
izinkan aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta semu.

Ya Rabbul Izzati…
Jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu

Ya Allah…
Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat
di sepertiga malam terakhir-Mu.

Ya Allah…
Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

Ya Allah…
Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu,
telah berjumpa pada taat pada-Mu,
telah bersatu dalam dakwah pada-Mu,
telah berpadu dalam membela syariat-Mu.
Kokohkanlah ya Allah ikatannya,
kekalkanlah cintanya,
tunjukilah jalan-jalannya,
penuhilah hati-hati ini dengan nur-Mu yang tiada pernah pudar.

konichiwa

apakah erti seorang sahabat , teman mahupun seorang kawan . begitu banyak maksud yang tersirat disebalik semua itu . apabila dihuraikan barangkali 3 hari 3 malam aku mengarang blog ini . apalah nilai kehidupan ini tanpa  ahli keluarga disisi ,begitu juga dengan sahabat ,teman dan juga kawan .semasa kecil aku mempunyai seorang kawan baik .walaupun pelbagai masalah yang kami hadapi , kami masih lagi berkawan hingga sekarang .aku ingat lagi semasa kami di peringkat sekolah menengah .orang sedang meningkat remajalah katakan , huhuhu .
memang aku akui dia seorang yang sangat cantek bukan pada pandangan aku sahaja bahkan dipandangan setiap insan yang bergelar manusia .aku mengenali seorang remaja lelaki disekolahku .entah mengapa aku terlalu bencikan nya sehingga aku memberikan nombor telefon remaja ini kepada sahabat ku ini .
bermula dari situlah detik perkenalan mereka .daripada soerang kawan biasa akhirnya menjadi pasangan kekasih .dan bermula dari itulah aku menjadi orang tengah mereka .

setiap kali ada pesanan akan ku sampaikan dengan setianya .tetapi , dalam jangka masa perhunbungan mereka berlakulah satu konflik yang tidak terancang .bukannya konflik antara aku dengan kawan aku itu tetapi konflik antara aku dengan rakan sekelasku merangkap geng2 aku .mereka tidak menyukai persahabatan aku bersama remaja lelaki tersebut .tetapi ,aku bersikap endah tak endah dan masih meneruskan hubungan aku dengan remaja lelaki tersebut .sejak itu , perhubungan aku dengan geng2 aku mulai renggang .aku akui aku cukup terasa hati dan tersisih ketika itu . apakah salahku bersahabat dengan remaja tersebut .dan dalam kerenggakan itu , aku mula menjalinkan hubungan cinta dengan remaja tersebut . percaya atau tidak remaja tersebut adalah classmate aku sendiri. setiap aku teringat ,aku akan gelak sendiri dan kadang- kadang mengalirkan mengalir juga airmata ku ini .

dalam tempoh perkenalan dan hubungan aku dengan dia bagaikan belangkas . kemana sahaja aku pergi mesti dia ada bersama .memandangkan aku tinggal kat asrama, kami hanya berhubung melalui surat menyurat sahaja dan semestinya ada posmen antara kami berdua .kebahagian yang kami kecapi tidaklah terlalu lama .hanya makan beberapa minggu sahaja ini kerana ada masalah yang tidak dapat di elakkan .oleh yang demikian aku terpaksa mengundur diri kerana remaja tersebut masih sayangkan kawan aku itu .mungkin bukan jodoh aku dengannya .tetapi , masih segar lagi diingatan ini mengenai janji - janji nya terhadap aku dahulu .aku tak pernah melupainya .biasalah kan , manusia sentiasa lupa .aku redha dengan takdir aku ini .kini hanya tinggal kenangan di antara kami .

sejenak bersama

hari ini aku mula berpuasa menggantikan hari - hari yang aku tinggalkan dahulu . aku bernasib baik kerana hanya tinggal dua hari saja lagi untuk aku menamatkan puasa gantiku ini . aku kini berada di kajang selangor , menghabiskan masa cuti disini .hohohoho .alangkah indahnya duduk bersenang lenang disini .menggemukkan badan saja aku disini . hahaha .okey lah , out dulu .

no title

Assalamualaikum w.b.t . .
Aku bukanlah seorang pemuitis untuk menulis kata-kata puitis yang indah belaka. Tetapi, aku ingin meluahkan apa yang aku rasakan selama ini. Aku bukanlah seorang yang pakar dalam melibatkan bab-bab cinta ini tetapi aku juga mempunyai pengalaman mengenai dunia bercinta ini. Ya, aku akui bahawa ini bukanlah masa yang sesuai untuk mengalami semua ini tetapi oleh kerana terlalu mengikutkan dunia remaja aku juga ingin merasai suasana alam percintaan monyet ini. Aku bukanlah seorang perempuan yang cantik dari segi paras rupa mahupun segalanya di luaran akan tetapi aku mempunyai sekeping hati yang tulus untuk menyanyangi dan mencintai seseorang. Mengapa ‘dia’ meninggalkan aku sewaktu aku sudah menyerah menyerahkan segala isi hatiku padanya?? Apakah aku masih kurang dimata ‘si dia’.jangan terlalu menilai dari segi luaran kerana luaran tidak akan menjamin segala kebahagiaan. Berat sungguh hati ini melepaskan diri dikala dirimu meminta dilepaskan dariku?? Apakah sebenarnya yang kau inginkan??
Katakan saja  padaku. Jika permintaanmu itu mampu aku tunaikan, aku akan cuba lakukan dengan sebaik mungkin. Aku masih ingat lagi sewaktu kau inginkan masa untuk tenangkan fikiran ,aku berikan kau peluang untuk berfikir. Adakah kau berfikir sewaktu  kau meminta ku melepaskanmu, adakah kau memikirkan perasaanku?? Ada tak !!! tak ada kan??? Betapa pedihnya luka yang telah kau  calarkan ini. Adakah kau tahu betapa beratnya hati dan perasaan ini untuk melepaskan mu??mujurlah ketika itu imanku masih kuat jika tidak aku pun tidak tahu apa yang akan berlaku pada diriku ini. Adakah kau tahu sayang, berapa lama aku menangisi pemergian mu itu??tidak tahu bukan??
Dikala sahabat-sahabatku tahu akan keadaan ku itu, merekalah yang telah memberi kekuatan dan semangat kepadaku. Ya, aku akui kadangkala sedikit cemburu ketika sahabatmu membandingkan aku dengan kekasih mu dulu. Aku juga tahu betapa kau menyayanginya dahulu. Aku tahu itu dan aku saksikan sendiri bagaimana kau sanggup berkorban demi dia, tapi kenapa bukannya aku? Kenapa sayang? Aku telah cuba untuk menjadi yang terbaik buat dirimu. Aku mencuba sayang bukannya aku tidak mencuba. Kejamkah diriku ini kerana berusaha untuk memadamkan memori kau bersama dia. Katakan padaku, adakah aku salah??
Aku juga sedar aku ini tidak setanding dia tetapi adakah kau sedar bahawa aku ini lebih setia berbanding dia. Adakah kau sedar sayang?? Wahai sayangku, dengarlah rintihan hati ini. Adakah kau mengingati aku dikala ini sebagaimana aku mengingati dirimu itu. Aku sentiasa berpegang pada kataku ini, selagi engkau dihatiku, mustahil bagiku untuk menerima insan lain. Bukan  aku tidak mencuba tetapi hati ini telah aku serahkan sepenuhnya kepadamu sayang. Tidakkah kau mengerti lagi. Betapa dalamnya luka yang telah kau hiris ini, begitu parah sekali dan semestinya sukar untuk disembuhkan melainkan dirimu kembali kepadaku sayang. Sayang.......aku terlalu merindui dirimu dan terlalu menyayangi dirimu,kembalilah kepadaku sayang, kembalilah....hanya engkau seorang sahaja yang bertakhta dihati ini. Bagilah aku peluang untuk menyayangi kau semula,tetapi andai kata kau telah ada pengganti buat dirimu, aku sedia undur diri walaupun hakikatnya aku masih sayangkan dirimu.
Adakah kau tahu disaat aku mengenali dirimu aku cuba untuk mengelaknya kerana aku tidak mahu perkara sebegini berlaku. Namun, apakan daya diriku ini tidak mampu untuk menepis perhatian yang telah kau berikan. Disaat kau melamarku diriku untuk menjadi pasanganmu, aku telah mengambil masa yang lama untuk berfikir kerana aku tidak mahu dikecewakan lagi. Rupa-rupanya sangakaanku meleset sama sekali kerana hanya seketika aku merasai kebahagiaan yang kau berikan. Namun begitu, aku tetap bahagia dengan kehadiran dirimu buat aku. Kau telah mengubah diriku ini sayang. Sayang....kembalilah kepadaku . . aku terlalu mengharapkan dirimu sayang.



Aku kembali untuk memenuhi ruangan yang tersedia untuk aku sahaja . . aku hipokrit? Atau aku seorang yang pentingkan diri sendri ? walauapapun orang kata, aku tetap aku dan ada aku kisah. . aku tidak pernah kisah pasal orang lain so, tolong la jaga tepi kain sendiri . opss . .itupun kalau korang  pakai kain lah. .hari lahir ku telah berlalu dengan satu anggapan yang kosong . aku terlalu mengharapkan bahawa dia melafazkan ucapan ulang tahun hari lahir ku. . namun, apa yang aku dapat?? Nothing . . sedihkan apabila kita sering menunggu  bulan yang mustahil akan jatuh ke riba kita . .aku sudah mengetahui bahawa dia tidak akan berbuat demikian kepadaku . .akan tetapi ingatlah wahai sayangku, jika engkau menemui seseorang yang lebih sempurna dariku, janganlah engkau kecewakan dia seperti mana engkau telah kecewakan aku. .adakah engkau mengetahui bahawa , apabila seorang gadis telah menyayangi kekasih hatinya sepenuh hati,dia tidak akan melepaskan kekasihnya itu melainkan kekasihnya itu telah menemui pengganti buat dirinya . .
Bagaimana harusku meluahkan, perasaan ku padamu . .yang selama ini  kupendamkan dalam diamku. . sukarnya  ku  berterus terang, tentang perasaan ini bimbang seandainya kau tak terima ,musnahlah harapanku ini. Bagaimana harus aku  menghadapi semua itu sedangkan ku mencintai mu sepenuh hati . tak mudah untuk ku melupakan dirimu .kau bagiku segala-galanya . .pada Yang Maha Kuasa ku panjatkan doa moga dibukan pintu hatimu ,kan ku buktikan kejujuran cintaku . jangan biarkan keraguan menghantui jiwamu dalam ku meniti semua kepastian dari bibirmu oh kaseh . . kaseh dan sayang,cinta dan rindu tersemat di jiwaku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Jejak Anda Disini